Telenor Safe Report - ett tryggare Internet för barn och unga.

Vårt arbete

Enkelhet och tillgänglighet var ledorden. Ökad trygghet var målbilden i arbetet med den rapporteringslösning - Telenor Safe Report - som vi nyligen levererat till Telenor Group och som sedan januari 2015 finns förinstallerad i alla iPhones från mobiloperatören Telenor i Norge & Sverige.  

Grunden till projektet lades då Telenor Group som del i det globala initiativet CEO Coalition tillsammans med andra ledande ICT-aktörer så som till exempel Google, Facebook, Microsoft och Apple, förband sig att ta sitt ansvar för att skapa ett säkrare internet för barn och unga.

Ett grovt koncept tog form och Telenors idéer bollades så småningom vidare med oss på Milou. Tillsammans knådade, slipade och polerade vi råmaterialet tills vi hade ett koncept som var precis så användarvänligt som vi önskade. 

När konceptet var satt producerades prototyper och strax därefter valde även Telenor Norge att ansluta sig till projektet. Under stora delar av 2014 arbetade vi med att formge och utveckla rapporteringslösningen. Lösningen har vi sedan integrerat mot respektive lands mottagare av rapporterna, Ecpat & Kripos. Telenor Sverige är sedan några år tillbaka huvudsponsor till Ecpat i ett prisbelönt samarbete. Norge har i sin tur ett nära samarbete med Kripos. 

Lösningen för iphone är baserad på bookmarklet-teknik. När du som användare vill rapportera en sida med stötande innehåll räcker det med några få tryck på mobilen och rapporten skickas. Du behöver alltså inte ladda ner någon app, Telenor Safe Report finns som ett förinstallerat bokmärke i alla nya iPhones från Telenor. Rapporteringen sker dessutom helt anonymt och ingen persondata lagras. Du kan däremot välja att lämna kontaktuppgifter och meddelande om du vill bli kontaktad av Ecpat respektive Kripos. 

Under tidig vår 2015 är en liknande lösning för Android under produktion. Den beräknas vara tillgänglig senare i vår.

Projektet har, från de första koncepttankarna till det färdiga resultatet, varit väldigt spännande, utmanande och inspirerande. Vi är otroligt stolta över att få vara en del i arbetet med något så viktigt som att göra Internet till en bättre och säkrare plats för barn och unga. Samtidigt vill vi nog också påstå att det är en ovan känsla att faktiskt önska att behovet av vår lösning blir minimalt…

Bakgrund

I januari 2013 träffades medlemmarna i EU-kommissionens globala initiativ CEO Coalition för att gemensamt dra upp riktlinjerna för ett säkrare och bättre internet för barn. VD:s och styrelseledarmöten från 31 av världens mest framstående digital, media och teknikföretag bestämde sig då för att med gemensamma krafter minska barns utsatthet online. För övergreppen som begås mot barn på nätet är både vidriga och utbredda. En stor del av rapporteringar online tas emot av det globala nätverket Inhope som primärt jobbar för att bekämpa sexuella övergrepp mot barn på internet. 587 674 rapporter om olagligt innehåll togs emot i deras nätverk bara under första halvan av 2014. 39 144 av dessa bedömdes innehålla unika länkar med dokumenterade sexuella övergrep mot barn. 91 % av dessa var borttagna från internet inom 3 dagar efter att sidan hade rapporterats. Antalet rapporter ökade med 32 % jämfört med andra halvåret 2013 och med Telenor Safe Report hoppas vi kunna bredda och förenkla rapporteringsmöjligheterna, och få bort ännu mer av det avskyvärda material som det tyvärr finns alldeles för mycket av på internet. 

Den levererade tekniska lösningen är primärt anpassad till Smartphones men även tillgänglig för desktop. Lösning anpassad för android kommer ut i vår.

Uppdrag

  • Koncept
  • UX
  • Grafisk design
  • Gränsnittsutveckling
  • Tredjepartsintegration

När

Under stora delar av 2014 arbetade vi med att ta fram en riktigt lättillgänglig rapporteringslösning och i januari 2015 lanserades Telenor Safe Internet, ett bookmarklet som finns förinstallerat i alla nya iPhones från operatören Telenor i Sverige och Norge. 

Se mer

Telenor Safe Report

CEO Coalition

  

Vi som var med

  • Patrik Jonsson
  • Lisa Söderbom
  • Christian Direnius
  • Pontus Olofsson
  • Sebastian Carlson

Kontakta oss

Fler kontaktuppgifter